AUDITORI

L’ Auditori Josep Carreras

L’auditori compta amb els equipaments tècnics necessaris per poder realitzar l’activitat que li és pròpia d’acord amb els avenços actuals, tant pel que fa a il·luminació com a equips de so i multimèdia. Les característiques tècniques d’aquest equipament permeten acollir actuacions musicals dels estils musicals més diversos des de la música clàssica fins a la música popular.

Quant a la música clàssica, les prestacions de l’escenari permeten actuacions de solistes, agrupacions de cambra i actuacions orquestrals dels períodes barroc, clàssic i romàntic fins a 75 músics a l’escenari. També és possible acollir produccions simfònico–corals de format mitjà i, fins i tot, òperes de cambra. L’escenari pot ser ampliat per facilitar les grans produccions.

En allò que es refereix a la música popular, es poden acollir espectacles de jazz, música llatina, cantautors i determinats espectacles de música tradicional. També es poden programar determinades produccions de rock acústic.

Excepcionalment també s’ofereixen espectacles i esdeveniments d’acord amb les possibilitats escèniques com dansa de format mitjà, convencions, simpòsiums i altres actes que s’adeqüin a l’espai de què es disposa.

L’ Edifici:

L’ Auditori és un equipament que es troba situat al costat del Conservatori de Música de Vila-Seca, encara que amb un funcionament i una gestió singularitzada i autònoma. Compta amb una sala annexa, l’Auditori Alcalde Josep Malapeira amb capacitat per a un centenar d’espectadors. Es tracta d’una sala amb un escenari per a grups reduïts, equipada amb megafonia i equips d’enregistrament i amb una acústica especialment dissenyada per a la música de cambra.

L’Auditori Josep Carreras té una superfície de 1750 m2 i consta de 400 localitats, vestíbul-distribuïdor, dos foiers, zona de serveis, sala de preparació avant-concert i d’assaig, quatre camerinos individuals i dos de col·lectius i un espai per a gravacions, d’acord amb la següent distribució:

Soterrani:

Quatre camerinos individuals de 48 m2. Dos camerinos col·lectius de 90 m2. Zona de preparació i assaig de 204 m2.

Planta Baixa:

Vestíbul i sala d’exposicions, de 430 m2. Foier, guarda-roba i cafeteria, de 60 m2. Sala Auditori, de 500 m2. Escenari de 12,5 x 9 metres, de 112 m2. Zona de serveis, de 48 m2.

Primera Planta:

Zona de gravacions, de 75 m2. Foier, de 80 m2.

L’ Auditori Josep Carreras és una gran caixa de formigó in situ, amb murs de trenta centímetres de gruix que ja suposen un important aïllament acústic inicial. La sala és de planta rectangular, allargada i estreta; aquesta disposició afavoreix la generació d’una excel·lent energia lateral que crea una gran intimitat acústica, una molt bona impressió espacial, i una gran sonoritat.

El revestiment de fusta d’okume existent al sostre, actua com un ressonador de membrana absorbent de freqüències molt baixes. La difusió del so s’aconsegueix per la fractura dels diferents plans que defineixen les parets laterals, i al sostre, pels salts entre els diferents canvis d’inclinació.

Resulta mot curiós que, encara que els temps de reverberació aconseguits siguin especialment adients per a la música sinfònica, de manera addicional s’aconsegueix també una molt bona intel·legibilitat de paraula escoltada. L’ Escenari està construït per grans pannells de fusta que conformen una conxa acústica que afavoreix de manera molt determinant l’audició musical.

El sistema de climatització utilitzat està pensat per tal que la velocitat d’impulsió de l’aire sigui molt baixa i el soroll generat sigui imperceptible. La llosa estructural està perforada per deixar sortir l’aire fins a la cambra situada sota la grada. Aquesta s’ha revestit amb fibra de vidre per tal d’absorvir el so reflexat i evitar d’aquesta manera la ressonància. La impulsió i el retorn de l’aire condicionat es realitza per sota del pla de les butaques, fet que crea un ambient acollidor i i evita sorolls indesitjables.

Aquesta formidable realitat ha estat posible gràcies a l’entusiasme, dedicació i professionalitat de l’arquitecte autor del projecte, Pau Pérez, i de l’enginyer acústic, Higini Arau.

Cafeteria:
Servei de cafeteria a càrrec de l’empresa Vidal. Oberta 30 minuts abans de cada concert i fins a la finalització dels mateixos. Local adaptat. Espai lliure de fum.

Aparcament:
Hi ha un aparcament gratuït habilitat a la Pl. Federic Mompou.

Guarda roba:
Servei gratuït en alguns espectacles, al vestíbul de l’auditori. Es prega deixar els paraigües, bosses o motxilles, màquines de fotografiar, aparells d’àudio i vídeo.

Persones discapacitades amb mobilitat reduïda:
L’auditori disposa d’ubicacions específiques per a persones amb mobilitat reduïda.