Les compositores noucentistes: Maria Teresa Garrigosa i Sílvia Vidal

Les compositores noucentistes: Maria Teresa Garrigosa i Sílvia Vidal

L’any 1906 Eugeni d’Ors programà l’articulació d’un moviment de renovació artística a Catalunya, el noucentisme. Aquest moviment va suposar un pas endavant en el camí de la consciència creativa forjat en l’atracció pel classicisme grec com a substrat del país i la mediterraneïtat.

Basat en un treball d’investigació musicològica i amb la publicació del disc Compositores catalanes- Generació noucentista per la discogràfica “La mà de Guido” (2014), Maria Teresa Garrigosa i Sílvia Vidal presenten un concert de compositores que van ser totes professionals de la música.

Les noucentistes exerceixen d’intèrprets, directores i pedagogues amb una gran diversificació: Lluïsa Casagemas, Ònia Farga, Blanca Selva, Maria Infiesta, Margarida Orfila, Paquita Madriguera i Montserrat Campmany.

L’obra de les set artistes que s’interpreten – escollides del total d’una llista de trenta nou compositores que pertanyen a aquesta generació comptabilitzades fins a aquest moment – és un clar reflex dels corrents musicals propis de l’època que van viure. El nombre de les seves composicions és ingent, moltes d’elles realitzaren gires per Europa i Amèrica i la seva obra va ser premiada i publicada en editorials de prestigi.

Tot i que gairebé no disposem d’estudis especialitzats en el camp de les compositores al nostre país, la qualitat de la seva música reflecteix una gran evolució creativa, aquest canvi fa que les seves composicions surtin de l’àmbit dels cercles íntims i passin a ser escoltades “del saló de música a la sala de concerts”.