Haydn i la tempesta Orquestra de l’Auditori Josep Carreras

Haydn i la tempesta Orquestra de l’Auditori Josep Carreras

A finals del segle XVIII, en la plenitud del racionalisme imposat per la il·lustració, esclata entre els escriptors i poetes alemanys un nou moviment que reacciona a aquest statu quo, reclamant la llibertat de l’artista per transgredir les tradicions literàries.

Aquest moviment s’anomena Sturm und Drang (Tempesta i Impuls). Artistes com Goethe o Schiller van proposar, a través de les seves obres, una literatura que es revelava contra la societat de l’època i manifestava el seu malestar per les diferències socials i les hipocresies morals.

F. Joseph Haydn, fou un dels pocs representants musicals d’aquest moviment. Si bé no tenim cap constància d’una voluntat explícita d’unir-se a aquests principis, si que les seves obres de la dècada del 1770 responen perfectament al caràcter turbulent i tempestuós de l’Sturm und Drang.

Les simfonies que interpretarà l’OAJC, n.44 (Simfonia fúnebre) i n.45 (Simfonia dels adéus), són els màxims exponents d’aquest període i dues de les obres més importants del catàleg de Haydn. Els canvis de caràcter sobtats, les tonalitats menors i els moments tràgics denoten l’empremta d’aquest nou corrent europeu, autèntica llavor del romanticisme.

El mateix Haydn va demanar que el moviment lent de la simfonia n.44 fos tocat en el seu funeral.

 

Divendres 23 / 21.30 hores – Director: Xavier Pastrana – Preu entrades: 15 € – Abonament / Numerat